Behandlingsmetoder

Vi tilbyr, og bruker, en rekke forskjellige behandlingsmetoder for å få frem ditt beste smil.

Avtakbare og fastsittende plater

De brukes mest hos barn til behandling av trang holdning, overflødig plass, dypt og åpent bitt, samt mildt overbitt og underbitt. Platene skal aktiveres enten av tannlegen, eller foreldrene (eller deg selv), - pasienten får instruksjoner når platene deles ut.

Facialbue/ Facialmaske

Disse brukes til å behandle overbitt/underbitt, enten separat eller sammen med streng eller plate.

Regulering,
«Streng»

er fastsittende apparatur som består av spesielle klosser (brackets) limt på tennene, og til disse festes en streng – en metalltråd.

Det kan velges mellom tradisjonelle metalliske klosser, eller de mindre synlige keramiske (tannfargede) klossene.

Aligners

er en relativ ny form for behandling bestående av avtagbare og nesten usynlige plater.

Pasienten vil motta en serie individuelt tilpassede plater. De forskjellige platene skal brukes i en kort periode hver, og gradvis endre tannstillingen. Det er viktig å merke seg at de ulike platene må brukes størsteparten av dagen, men skal tas av når man spiser eller drikker noe annet enn vann.

Lingual

er regulering som sitter usynlig på baksiden av tenner, og denne fremstilles individuelt til hver pasient. Dette alternativet passer best for voksne pasienter som ikke ønsker å vise at de har regulering.

Behandlingstid varierer lite grann mellom de ulike behandlingsmetodene men det er egentlig en hel rekke faktorer som virker inn på tiden det vil ta å bli ferdig. Når det gjelder avtagbare alternativer er det andel av tid med og uten plate/facialbue/strikk etc. som spiller inn som viktigst faktor. Behandlingstid avhenger mye av type bittavvik og alvorlighetsgrad.

Når aktiv behandling er ferdig og tennene står rett, får pasienten vanligvis en retainer (tråd limt på baksiden av fronttenner) for å holde tennene mer stabilt. I tillegg, leveres vanligvis ut en plate laget av hard eller myk plast som brukes om natten. Bruk av retensjonsplate reduseres over tid, fra hver natt til en sjelden natt :-).

Alt vi gjør, vi gjør det med ekstrem forsiktighet og ekspertise, fordi den viktigste delen av arbeidet vårt er helsen til tennene dine!

Husk henvisning

For at vi skal kunne gjennomføre en konsultasjon, og starte behandling så må det foreligge en henvisning fra tannlege eller tannpleier.

Refusjon for behandling

I mange tilfeller kan du ha rett til økonomisk støtte fra Helfo til kjeveortopedisk behandling. Om du har rett på støtte, og hvor mye du eventuelt får dekket, avhenger av tannstillingsfeils alvorlighetsgrad. Mer informasjon får du hos kjeveortopeden.